Zonder de zon zou er geen leven op aarde zijn. De zon voorziet onze planeet niet alleen van warmte, maar ook van licht. Hoewel de zon onvoorstelbaar ver van de aarde staat, speelt zij een belangrijke rol in veel processen. De zon brengt water, zee en wind in beweging, waardoor talrijke mogelijkheden ontstaan om elektriciteit op te wekken. Zonne-energie kan echter niet alleen indirect, maar ook direct worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Zonnepanelen en zonnecellen helpen zonnestraling om te zetten in warmte en elektriciteit, waardoor op een milieuvriendelijke manier in de energiebehoeften wordt voorzien.

Zonne-energie is wijdverbreid

De laatste jaren is de zonne- en fotovoltaïsche technologie niet alleen in de industriële sector, maar ook in de woonsector steeds populairder geworden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op het dak van hun huis te installeren. Op deze natuurlijke wijze wekken zij vaak zelfs meer dan de benodigde energie op. Grote energieleveranciers en bedrijven bezitten hele velden die zijn uitgerust met zonnepanelen en veel energie opwekken. Maar ook kleine stapjes leiden naar het doel: inmiddels worden veel apparaten, zoals horloges en rekenmachines, aangedreven door pure zonne-energie. Dit maakt het mogelijk om het batterijverbruik te verminderen.

Hoe hoog is het aandeel van zelfconsumptie?

Helaas is het in de praktijk niet altijd mogelijk om met zonnepanelen helemaal zelfvoorzienend te zijn met elektriciteit. Dit komt doordat opwekking en verbruik nooit precies samenvallen. In een huishouden wordt veel (eco)elektriciteit verbruikt in de ochtend- en avonduren, maar de meeste zonne-energie is beschikbaar in de middaguren. Het aandeel van zelfconsumptie in dit huishouden ligt dan ook gemiddeld rond de 30 procent. Enerzijds betekent dit dat het overschot aan elektriciteit op piekmomenten aan het openbare net moet worden geleverd. In ruil daarvoor ontvangt je als exploitant van zonnepanelen een teruglevertarief overeenkomstig de wet op hernieuwbare energiebronnen (EEG). Anderzijds heb je elektriciteit van de elektriciteitsleverancier nodig wanneer de zon niet schijnt. Natuurlijk, hoe hoger je eigen verbruik, hoe minder elektriciteit je hoeft te kopen.

Verhoog je aandeel van zelfconsumptie

Om zelf meer zonne-energie te gebruiken, kun je proberen het elektriciteitsverbruik – voor zover mogelijk – te verschuiven naar de productietijden van de zonnepanelen. Zet de wasmachine bij voorkeur ’s middags aan. Een andere optie is het systeem te combineren met een systeem voor de opslag van elektriciteit. Meestal gaat het om lood-zuur- of lithium-ion-accu’s. Met behulp van een dergelijke opslagoplossing kan het aandeel van het eigen verbruik tot 70% worden verhoogd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here