Ze bestaan al tientallen jaren, maar de laatste tijd zien we ze steeds meer verschijnen: zonnepanelen. Het lijkt onze redder in nood te zijn om klimaatdoelstellingen te halen. Gehele nieuwbouwwijken worden aangelegd met op elk dak een aantal glimmende platen die duurzame stroom opwekken. Zijn zonnepanelen echt zo duurzaam?
Zonnepanelen wekken elektrische energie op door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Het is een ingewikkeld proces, maar kortom verloopt het als volgend: licht, of energie, afkomstig van de zon schijnt op een zonnepaneel. Het paneel is gemaakt van een speciaal materiaal dat stroom geleid wanneer dat licht op valt. Aan de bovenkant van het paneel ontstaat een positieve lading, waar aan de onderkant een negatieve lading ontstaat. Hierdoor zal er een gelijkstroom ontstaan. Deze ‘soort’ stroom is in huis niet te gebruiken, dus zet een omvormer de stroom eerst om in wisselstroom. Dit is de stroom de uit de stopcontacten komt.
Bij het opwekken van de elektrische energie komt geen CO2 vrij, en de zon is een onuitputbare energiebron. In dat opzicht is zonne-energie zeker zeer duurzaam, en ook nog is gratis. Niemand betaald tot zo ver voor licht van de zon. Maar uiteraard groeien de panelen niet magisch op je dak. Ze moeten geproduceerd worden en ook gekocht worden. De productie is niet een geheel CO2 neutraal proces, en helaas zijn de panelen nòg niet goed recyclebaar, met de nadruk op nòg. In de toekomst zal dit zeker veranderen, en zelfs van het moment dat de grondstoffen voor een paneel worden gewonnen tot aan het moment dat ze bij het afval liggen zijn zonnepanelen ontzettend duurzaam.
Zonnepanelen zijn een grote investering, maar binnen gemiddeld zeven jaar is de volledige aanschafprijs terugverdiend, en kan er zelfs aan verdiend worden. Dit omdat je vrijwel gratis energie hebt. Onderhoud van zonnepanelen is gelukkig ook geen dure grap. Schoonmaken is belangrijk, en daarnaast ook het weghouden van vogels. Vogels onder zonnepanelen vormen een gevaar. Zonnepanelen vogelwering lost dit probleem onmiddellijk op, en je zal hier dan ook geen omkijken meer naar hebben.