Wanneer je het huis comfortabeler en energiezuiniger wilt hebben helpt een energielabel daar bij. Je kunt op de label zien hoe zuinig je huis is maar ook of je nog wat kan verbeteren aan de woning om het nog zuiniger te maken. De energielabel is nodig bij de verkoop of verhuur van het huis.

Waarom moet er een energielabel bij de woning zijn

Met een energielabel aanvragen kan een koper/huurder zien of de woning zuinig is. Dit is iets wat een koper/huurder graag wil zien om te weten of er een lage energierekening is, meer wooncomfort is en of er co2 uitstoot is. Een label geeft aan of de woning zuinig is door aan te geven met klassen van A tot G. Daarbij is de klasse A zeer zuinig en klasse G is zeer onzuinig. Wanneer de woning energiezuinig is heeft de woning isolatie, Triple of HR glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Al deze kenmerken staan dan beschreven in de label.

Wanneer moet je een energielabel tonen

Wanneer je de woning gaat verkopen/verhuren moet je de label kunnen laten zien aan de toekomstige koper/huurder. Wanneer je een woning te koop zet moet je de labelklasse ook vermelden in de advertentie. Tijdens de overdracht van de woning moet de label overhandigd worden. Wanneer dit niet gebeurd kan er een boete uitgedeeld worden.

De energielabel aanvragen

Een energielabel wordt door een energieadviseur vastgesteld. De adviseur komt bij je thuis langs en gaat alle kenmerken van de woning opnemen. Het aanvragen van de label kan wat langer duren omdat de adviseur het druk heeft, begin op tijd. De kosten van het aanvragen van een label kunnen verschillen daarom is het misschien verstandig om een offerte aan te vragen.

De adviseur kiezen en label vaststellen

Uiteraard mag je zelf een adviseur kiezen. Dit kan je op internet doen bij verschillende sites. Het label wordt vastgesteld in een aantal stappen:

  • Je zoekt eerst een energieadviseur
  • De adviseur komt bij je langs om de kenmerken vast te stellen
  • De label wordt geregistreerd
  • Jij ontvangt de label dat tien jaar geldig is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here