Een aantal jaren geleden waren zonnepanelen een veelbesproken onderwerp. Kopers van zonnepanelen kregen subsidie van de overheid voor het plaatsen ervan omdat ze meewerkten aan een duurzamere vorm van elektriciteitsopwekking en dat was goed terug te zien in het straatbeeld. Vanaf het moment dat de subsidieregeling afliep, liep ook de verkoop van zonnepanelen terug, maar ze hebben de laatste jaren een echte comeback gemaakt. Momenteel zijn er nieuwe regelingen die het aanschaffen van zonnepanelen weer aantrekkelijker maken en de zonnepanelen in Utrecht zijn de laatste jaren verder door ontwikkeld, waardoor ze nóg efficiënter werken. Men kan er nu voor kiezen om zonnepanelen te huren, ze zelf te bekostigen, een lening af te sluiten tegen een hele lage rente bij de provincie én de belasting is terug te vorderen. Kortom: het aanschaffen en het laten plaatsen van zonnepanelen is financieel weer een stukje aantrekkelijker geworden. In de toekomst wordt er steeds minder gebruik gemaakt van gas in woningen en daarom is het heel verstandig nu al te kiezen voor zonnepanelen en je eigen stroom op gaan te wekken.

Wat is er nodig voor het opwekken van zonne-energie?

Je denkt misschien dat er een hele energiecentrale in huis moet worden gehaald, maar dat valt reuze mee. Er worden zonnepanelen op een dak geplaatst en in huis wordt er een zogenaamde omvormer geplaatst die de gelijkstroom omvormt tot wisselstroom. Als je wilt, kun je er ook per paneel een optimizer bij laten plaatsen die ervoor zorgt dat je de panelen optimaal benut. Heeft een paneel tijdelijk last van schaduw, dan zorgt de optimizer er bijvoorbeeld voor dat de andere panelen meer vermogen opwekken dan het paneel dat even minder oplevert.

Kies voor zonnepanelen huren

Wie wil er nou niet besparen op zijn maandelijkse lasten? Wanneer je kiest voor zonnepanelen huren, wek je jouw eigen (groene) stroom op en dat is goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Een adviseur kan voor je uitrekenen hoelang de terugverdientijd is voor jouw installatie. Gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen 7 jaar, maar deze periode is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen en wat jouw jaarlijkse stroomverbruik is. Na deze periode verdien je alleen maar op jouw zonnepanelen, omdat je niet alleen geen stroom meer hoeft af te nemen bij jouw energieleverancier, maar ook nog het teveel aan opgewerkte stroom kunt terug leveren tegen een vast tarief. Je wordt dus eigenlijk een mini energieleverancier. Wanneer je kiest voor zonnepanelen, kies je dus voor het milieu en voor jezelf: een win-win situatie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here