Gewasbescherming is altijd nodig. Op die manier zijn uw plantjes beschermd tegen natuurlijke vijanden. Ten eerste de insecten die schade aan uw gewassen kunnen brengen. Zelfde geldt voor muizen en vogels. Deze laatste dieren zijn bijvoorbeeld dol op fruit (appels).

Naast insecten en dieren speelt ook het weer een belangrijke rol. Zo zijn niet alle weersomstandigheden bevorderlijk voor uw moestuin. Is er te veel zon? Dan wordt het al snel te warm wat de plantjes kan doen verbranden. Een flinke regen- en zeker hagelbui maakt jonge plantjes meteen kapot. Kortom: zonde. En daarom is het dus belangrijk om goede gewasbescherming te kopen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Welke soorten gewasbescherming zijn er?

Er zijn verschillende soorten gewasbescherming verkrijgbaar, toegespitst op diverse weersomstandigheden. Wilt u de gewassen beschermen tegen wind? Of tegen zon? Of tegen de vrieskou? Een klein overzicht van welke bescherming u wanneer kunt inzetten:

  • Schaduwdoek om te zorgen dat uw kas / serre niet oververhit raakt
  • Potbescherming om de wortelbasis te beschermen tegen kou, wind, sneeuw en regen
  • Noppenfolie voor isolatie van uw tuinkas
  • Voor de bescherming van topische planten, kuipplanten en jonge plantjes tijdens de winter of het voorjaar.

Gewasbescherming kopen om bevriezing van planten te voorkomen

Heerlijk, die zon en temperaturen in de dubbele cijfers. Maar uiteindelijk staat daar toch weer de winter voor de deur. En dat kan ook een strenge winter zijn. Veel planten kunnen vaak niet tegen vorst. Gelukkig kunt u wel uw gewassen beschermen tegen de (vries)kou. Eén van die manieren is om een vorstvliesdoek te gebruiken.

Een vorstvliesdoek u heel eenvoudig over uw planten heen leggen. Op die manier isoleert u uw planten. Let er wel op dat zo’n doek vooral geschikt is voor planten in de grond. Heeft u uw planten in bloempotten? Gebruik dan een laagje isolatiemateriaal in de potten (potbescherming). Er zijn ook specialie bloempotten verkrijgbaar met een isolatielaag.

Bescherm uw gewassen tegen zon en wind

Een flinke windvlaag kan ook roet in het eten gooien. Vooral als u uw planten in bloempotten heeft neergezet. Een windscherm plaatsen kan dan een mooie oplossing zijn. Deze zijn er in diverse varianten. Zo zijn er de alom bekende vaste windschermen, maar ook mobiele schermen. De naam zegt het al: mobiele windschermen kunt u eenvoudig verplaatsen. Handig voor als de wind opeens uit de andere richting komt.

Nog een voordeel van een windscherm is dat u niet alleen uw planten beschermt, maar u zit zelf ook nog eens lekker beschut in de tuin. En schijnt de zon te fel? Dan is dat net zo eenvoudig op te lossen als met het windscherm: koop een schaduwdoek.

Gewasbescherming tegen regen

Ook de regen is een reden om gewasbescherming te kopen. Regen is een goede voeding voor uw gewassen. Alleen niet als het met bakken uit de hemel komt. Dat kunnen uw plantjes niet bijbenen en kunnen ze als het ware verdrinken. De juiste gewasbescherming houdt teveel regen buiten de deur. Doe dit bijvoorbeeld door een aantal bamboestokjes te plaatsen en daar gaas overheen te spannen. Zorg ervoor dat het gaas strak genoeg staat, zodat het water er niet in blijft liggen. Want dan kan uw moestuin alsnog bezwijken onder het gewicht. Daarnaast is het verstandig om het gaas in de hoekjes extra gewicht te geven met bijvoorbeeld bakstenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here