Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg populair om verschillende redenen. De energie die wordt opgewekt door zonnepanelen is een schone vorm van energie en daarom milieuvriendelijk. Daarbij is het gebruik van zonne-energie een stuk voordeliger en zal dus je energierekening lager uitvallen. Om zeker te weten dat het dak van je woning geschikt is voor de opstelling voor zonnepanelen, is het raadzaam om een dakscan te laten uitvoeren. In dit artikel lees je wat er allemaal aan de orde komt bij een dakscan en waarom deze nodig is.

De leeftijd van het dak

Het dak is de ideale plek om zonnepanelen op te monteren. Op het dak is zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht waardoor meer energie kan worden opgewekt. Een oud dak dat gerepareerd of vervangen moet worden, moet eerst aangepakt worden voordat de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Over het algemeen kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden op daken die 10 jaar of minder oud zijn en in goede staat verkeren. Voor een dak dat ouder dan 10 jaar is, wil je een dakinspectie laten uitvoeren om zeker te weten dat deze nog in een gezonde staat verkeert. Zo voorkom je dat zonnepanelen na de installatie moeten worden weggehaald, om vervolgens weer opnieuw gemonteerd te worden.

Het type dak

Zonnepanelen kunnen op bijna elk type dakbedekking gemonteerd worden. Dit kan een dak zijn op het huis, de garage of de schuur. Een professionele installateur kan de beste locatie op het dak uitkiezen, ongeacht of dit dak een zadeldak, schilddak of een combinatiedak is. Wanneer er componenten op het dak aanwezig zijn, kan de installateur de panelen in meerdere secties opsplitsen en zo om de componenten heen werken.

De helling van het dak

Het meeste zonlicht kan door de panelen verwerkt worden wanneer deze op een hoek van 15 tot 40 graden worden gemonteerd. De richting van de dakhelling speelt hierbij ook een rol. Daken die naar het zuiden gericht zijn, krijgen overdag het meeste zonlicht. Een professionele installateur kan het beste bepalen of de dakhelling en dakoriëntatie van je woning geschikt zijn voor zonnepanelen.

De dakinspectie

Tijdens de dakinspectie bekijkt de dakdekker of het dak en de zolder van je woning tekenen vertonen van beschadigingen, lekkage en een gebrek aan ventilatie. Wanneer er sprake is van beschadigingen, kan het zijn dat ook de ondervloer, ventilatieopeningen of gootstukken aan vervanging toe zijn.

Ben je van plan om zonnepanelen op het dak van je woning te laten plaatsen? Laat dan eerst een dakscan voor zonnepanelen uitvoeren door een professionele dakdekker. Deze zal het dak van je woning inspecteren op geschiktheid voor zonnepanelen en hij zal eventuele gebreken opsporen die eerst aangepakt moeten worden. Bij het plaatsen van de zonnepanelen kan een professional bekijken wat de meest geschikte locatie is voor de panelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here