Het is altijd leuk om na te denken over dat nieuwe kleurtje aan de muur. Dat tovert toch weer gelijk de hele ruimte tot iets nieuws en is soms ook echt even precies wat je nodig hebt. Je begint te fantaseren over hoe die saaie, witte muur ineens helemaal zou spreken met een warme, donkerrode tint erop. Je beseft je hoe deze muur niet eens meer een schilderij nodig zal hebben, maar in je hoofd begin je al direct met het aanschaffen van leuke decoratie-spulletjes die helemaal zouden aansluiten bij het nieuwe thema dat je in huis hebt gehaald. Het aanpassen van je interieur kan voor velen een geweldig project zijn dat veel vreugde met zich meebrengt. Echter, je moet niet te hard van stapel lopen wanneer je aan het denken bent over het verven van je muur. Hoewel het in gedachten allemaal heel erg snel lijkt te gaan, komt er bij het verven van je muur echt veel meer kijken dan het in eerste instantie lijkt. Het is daarom essentieel om te denken aan verf beter. 

Verf vergelijken: waar komt het eigenlijk terecht? 

Je moet verf vergelijken op het gebied van hun basis, je hebt namelijk verf op PU-basis en verf op SB-basis. PU-basis is wat steviger en SB-basis is juist wat flexibeler. Dit betekent niet dat de ene basis per se beter is dan de andere basis. Verf vergelijken kan je pas doen, wanneer je weet wat de ondergrond is van je verf en welke leeftijd deze ondergrond ook heeft. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar na een korte uitleg is dit niet meer dan logisch. Hoewel je het op het eerste ogenblik niet door hebt zet hout bijvoorbeeld uit, omdat het een natuurlijk product is: hout leeft. Wanneer je ondergrond dus wat ouder hout betreft, dan is het noodzakelijk om een verf op SB-basis aan te schaffen. Zo kan de verf nog een beetje meebewegen met de beweeglijkheid van het hout. De verf zal hierdoor minder snel slijten en zo kun je langer van een mooiere afwerking genieten. 

Verf vergelijken: speelt het klimaat hier ook een rol? 

Het is echt niet heel gek om stil te staan bij het klimaat waarin de verf tot zijn recht gaat komen, zeker wanneer je je al beseft dat je rekening dient te houden met de verschillende ondergronden. In combinatie met die ‘levendigheid’ van sommige ondergronden, zorgt ook het klimaat ervoor dat je stil moet staan bij verf vergelijken. Hier in Nederland zou je kunnen stellen dat we te maken hebben met een relatief vochtig klimaat. Het klimaat heeft ook meer invloed op de ene woning, dan op de andere. Zo kun je je vast voorstellen dat de vochtigheid van het Nederlandse klimaat, veel meer effect heeft op een muur in een schuurtje, dan op een muur in een goed geïsoleerde woning. Dezelfde verf in een droger klimaat, zal een ander resultaat zal opleveren dan hier in Nederland. Hier moet je rekening mee houden tijdens het verf vergelijken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here