Is een tuin zonder tuinbank een echte tuin? Nou, dat is betwistbaar. Maar de tuinbank is niet alleen een praktisch meubel, maar ook een communicatieve. Meestal zit je er niet alleen op. Twee, drie, op een afstand of boven elkaar – zo’n tuinbank kan veel verdragen. Het is stabiel en meestal comfortabel met een rugleuning. Ervan uitgaande dat het een hellingshoek heeft tussen 10 en 15 graden. Mensen vinden het het handigst.

Kunst in een bank

De houten park- of tuinbank is het toonbeeld van romantische tuinliefde. Maar dat niet alleen, de bank speelt ook een bepaalde rol in de kunst. Het verschijnt zelden als een motief op zich, maar vaak als zitplaats naar keuze onder de blote hemel. In 1916 vereeuwigde Max Liebermann het tuinmeubilair op canvas. Waaronder zijn “Liebermann zonnevlekken”. Een elegante vrouw zit op een bankje, haar rechterarm rustend op de rug. Naast haar is er nog genoeg ruimte op de houten bank. Verwacht je iemand anders? Volgt ze gewoon haar gedachten? We weten het niet en zelfs kunsthistorici kunnen alleen maar speculeren.

Bijna 40 jaar eerder vereeuwigde Claude Monet een bank voor het nageslacht. De Franse impressionist schilderde zijn vrouw Camille Doncieux op een groene bank in het park. Tegenwoordig hangt het schilderij “Camille Monet assise sur un banc de jardin”, gemaakt in 1873, in het Metropolitain Museum of Art.

Het materiaal doet het: Hout, Metaal, of Plastic

Tuinbanken waren en zijn gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen. Van steen, bijvoorbeeld van beton of staal, maar ook van kunststof. Ze zijn allemaal geschikt voor gebruik buitenshuis, maar zijn niet per se mobiel. Een bemoste, licht verweerde stenen bank heeft echter zijn charme. De meeste varianten zijn gemaakt van hout. Niet alleen omdat het een hernieuwbare grondstof is en de constructie meestal erg stabiel is, maar ook omdat de eigenschappen van hardhout bijzonder geschikt zijn voor tuinmeubilair.

Teak wordt vaak gebruikt. Het heeft een hoog oliegehalte in het hout zelf, is dus weerbestendig en vergt weinig onderhoud. Europees hout dat geschikt is voor de tuinbank zijn robinia, eiken en douglas. Er zijn verschillende modellen, vormen en kleuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, geglazuurd of gelakt, met of zonder rugleuning. Iedereen die zijn eigen individuele bank wil hebben, helpt een handje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here