Wil je nog meer en langer van het buitenleven genieten? Dan droom je vast van een eigen veranda. Het is een grote investering en je wil er ook zeker van zijn dat het bij een eenmalige uitgave blijft. Daarom is het verstandig dat je weet waar je op moet letten vooraleer je koopt. Hieronder volgen vier belangrijke aandachtspunten en tips bij de koop en aanleg van een eigen veranda van https://www.degoedkoopsteveranda.nl/.

1.  Waar wordt de veranda voor gebruikt?

Een veranda kan verschillende functies dienen. Het wordt veelal gebruikt als plek om lekker in te relaxen en langer van het buitenleven te genieten. Lekker met een glas wijn op je loungebank, eventueel onder het genot van de warmte van een heater. Wat heb je nog meer nodig?

Heerlijk, maar een veranda kan nog veel meer zijn dan dat. Zo zijn er bijvoorbeeld ook huishoudens waar deze als overkapping dient voor het beschermen van fietsen, scooters en andere voertuigen. Je kunt de ruimte ook gebruiken als hobbyruimte. Bijvoorbeeld om lekker in te klussen.

 

Bedenk eerst goed wat de functie van de veranda zal zijn, voordat je het materiaalgebruik en de inrichting gaat bepalen. Zo weet je zeker dat deze aan alle wensen voldoet.

2.  Materiaalkeuze

 

Dan is het ook nog eens belangrijk om over het materiaalgebruik na te denken. Tegenwoordig speelt vooral duurzaamheid hierbij een belangrijke rol. Duurzame materialen zijn bijvoorbeeld sterke houtsoorten, maar ook aluminium verandas zien we steeds vaker terug. Welk materiaal je nodig hebt, is voor een groot deel afhankelijk van je persoonlijke wensen en smaak. Laat je daarom in de winkel adviseren over de eigenschappen van de verschillende materialen en kies voor het materiaal dat het meeste aansluit op de functie van jouw veranda.

3.  Vraag verschillende offertes aan

Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan offertes aan voor verschillende soorten veranda’s. Dit kan bij dezelfde aanbieder, maar ook bij verschillende aanbieders. Zo krijg je duidelijk inzicht in het kostenplaatje en zou je ook eventueel dingen kunnen schrappen om binnen het budget te blijven. Meestal is het laten opstellen van een offerte geheel vrijblijvend, dus wees niet bang om dit vaker aan te vragen. Een veranda is nou eenmaal een flinke investering. Ga dus niet over één nacht ijs, maar neem de tijd om een weloverwogen beslissing te maken.

4.  Heb ik een vergunning nodig?

 

Heb je eigenlijk een vergunning nodig voor het (laten) bouwen van een veranda? Het is slim om dit van tevoren uit te zoeken. Zo weet je zeker dat de bouw geen onnodige vertraging oploopt. Gelukkig hebben we goed nieuws: in de meeste gevallen kan een veranda namelijk vergunningvrij worden gebouwd. Dit wordt immers in je eigen achtererf gedaan. Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel:

 

  • Je mag niet hoger bouwen dan dertig centimeter boven de eerste verdieping
  • Enkel binnen vier meter van het huis mag de veranda dezelfde functie als het huis hebben

 

Zorg er in elk geval voor dat je de buren goed op de hoogte stelt van de plannen en win waar nodig advies in bij de gemeente over het wel of niet doen van een vergunningsaanvraag. Soms kan de verandabouwer dit ook voor je regelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here