Tijd voor een nieuwe schutting? Er zijn ontzettend veel verschillende soorten schutting op de markt. Hoewel veel opties vaak fijn zijn, kan het ook een beetje overweldigend worden. Zie jij door de bomen het bos niet meer? In deze blog bespreken wij alles wat je moet weten over schuttingen, zoals welke soorten er zijn en de kosten ervan. Zo weet jij precies waar je uit kan kiezen.
Standaard houten schuttingen
De bekendste schuttingen en waarschijnlijk de schutting waar je het eerst aan denkt wanneer je aan schutting denkt: de houten schutting. Hout is een ontzettend veelzijdig materiaal. Het komt in verschillende kleuren, van hout met veel noesten en bewerkingen tot juist heel erg rustig hout. Van roodachtig hout tot zeer blank eikenhout: de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt hout makkelijk bewerken en daardoor is het ideaal als schutting. Je zaagt de planken zonder al te veel moeite op de gewenste lengte. Hierna kan je het hout, indien gewenst en indien nodig, in de juiste kleur lakken of beitsen.
Een standaard houten schutting is in de basis redelijk onderhoudsvrij. Wanneer je een houten schutting gaat bewerken met bijvoorbeeld lak of beits, zit je hieraan vast. De kans is groot dat je het proces van schuren en lakken of beitsen elke paar jaar kan herhalen. Wanneer je een houten schutting natuurlijk laat vergrijzen, hoef je hier eigenlijk vrij weinig aan te doen. Voor een optimale levensduur en mooie uitstraling van de schutting, verwijder je jaarlijks de groene aanslag.
De prijs van een houten schutting is afhankelijk van de gekozen houtsoort.
Hout beton schuttingen
Vind jij hout mooi, maar wil je het net even anders dan anders? Dan is een hout beton schutting wellicht wel iets voor jou. Met een hout beton schutting heb je de stevigheid van een betonschutting, maar de uitstraling en charme van een houten schutting. Vaak zijn de steunpalen en het onderstel van beton gemaakt, terwijl de panelen uit hout bestaan. Het betonnen gedeelte is bijna helemaal onderhoudsvrij. De houten schutting kan je beitsen of lakken, deze moet je dan wel blijven onderhouden. Een hout beton schutting zit met de prijs tussen een volledig betonschutting en houten schutting in. Een goede middenweg, dus.
Betonschuttingen
Betonschutting zijn niet zo saai als de naam misschien suggereert. Tegenwoordig kunnen en mooie patroontjes in de betonpanelen tussen de steunpalen worden gemaakt. Hierdoor heb je niet het idee alsof je in een betonnenbak zit wanneer je in de tuin van de zon geniet. Betonschuttingen houden de wind goed tegen en zijn ontzettend stevig én bijna helemaal onderhoudsvrij. Een goede betonschutting kan tot wel 40 jaar meegaan. Het nadeel van betonschutting is dat ze relatief prijzig zijn.
Groene schutting
Natuurlijk kan je elke schutting groen maken, maar met een groene schutting wordt meestal een schutting bedoeld die deels of helemaal uit gaaspanelen bestaat. Deze gaaspanelen kan je laten begroeien met mooie kleurplanten. Dit geeft een open, natuurlijke uitstraling. Het nadeel is dat het wel een paar jaar kan duren voordat de schutting volledig is begroeid, en in de winter verliezen veel klimplanten hun blaadjes. Hierdoor heb je meer inkijk.
De keuze is reuze
Natuurlijk zijn er nog véél meer soorten schuttingen waar je uit kunt kiezen. Wij hebben de populairste schutting voor je op een rijtje gezet. Neem ook eens een kijkje in showrooms en laat je bij twijfel adviseren door experts, zoals door de vakmensen van https://rvg-schuttingen.nl/.