Alleen bruin, droog gras op uw gazon, en hier en daar een kale plek? Wees niet ongerust – de wortels zijn meestal nog steeds actief en alleen de stelen zijn afgestorven. Het groeit weer zodra er vocht en warmte is. Lees hier wat u kunt doen om droog gazon weer mooi te maken.

Stap 1 – verwijder droge stukken

Wat is opgedroogd, wordt niet meer groen. En om het licht en de lucht naar de rest te brengen, moet het vilt naar beneden gaan. Of je verticuteert of je doet de dubbele verenhark. Dit is prima, we gebruiken het zelf.

Stap 2 – opnieuw zaaien of opnieuw leggen

Weet je nog welk zaadmengsel je gebruikte om je gazon te planten? Gebruik ze dan ook om opnieuw in te zaaien. Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe verschillende grasvelden eruit kunnen zien en de gezaaide plek zal altijd verschillen van de rest van je gazon als je niet de juiste mix krijgt.
Heb je gehoord van zaden met een mantel die meststoffen en voedingsstoffen voor een optimale start brengen, omdat de zaden ermee zijn bedekt? Klinkt goed, wordt ook gebruikt in de reparatiemixen. Maar: dit is meestal raaigras. En dat heeft het waarschijnlijk toch overleefd, omdat het behoorlijk robuust is. Raaigras heeft een breed blad, vormt bosjes en wordt ook gebruikt als voedergras. Dit is waarschijnlijk niet wat u zich in uw tuin voorstelt. Blijf er dus vanaf.

Natuurlijk kun je ook heel simpel graszoden bestellen en deze graszoden op de kale plekken leggen. Dit gaat sneller dan gras zaaien.

Stap 3 – bemesten

Heeft u in de zomer bemest? Dan zit de meststof waarschijnlijk nog aan de oppervlakte omdat deze zonder regen niet zou zijn opgelost. In dit geval hoeft u nu niet te herladen.
U heeft niet bemest omdat u hebt gehoord dat bij extreem zonnig weer het risico bestaat dat het gazon verbrandt? Heel goed gedaan. Neem nu een herfstmeststof, want de samenstelling is beter geschikt voor de voedingsbehoeften in de late zomer.

Stap 4 – Bestrijd onkruid

Het is fascinerend dat het gazon soms weg is, maar klaver en ander onkruid hebben het overleefd. Alleen uitsnijden helpt. Je kunt alleen chemie op het gazon gebruiken in het tweede jaar dat je staat. En als je nu zaait, heb je veel verse stelen ertussen die de onkruidverdelgers niet aan kunnen.

Dus nu heb je wat geduld nodig, regelmatig water en temperaturen boven de 10 graden. En je zult zien, straks zal je droge gazon er weer heerlijk groen uitzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here