Een steeds maar weer terugkerend probleem in droge zomers, is het wateren van de planten. Immers; planten hebben water nodig om te kunnen overleven en als je een lange periode van droogte hebt, kan het gebeuren dat de planten afsterven. Om dit te voorkomen kan je de planten op allerlei manieren voorzien van voldoende water. Natuurlijk is er de gieter, maar wat kan er nog meer?

Planten bewateren met leidingwater

Zoals gezegd, kan je altijd nog aan de slag met de gieter. Deze ouderwetse methode is natuurlijk bijzonder effectief als je slechts een handjevol planten water moet geven. Leidingwater kan ook gebruikt worden in een sproeier of een tuinslang. Hierbij heb je de mogelijkheid om een wat groter oppervlak van water te voorzien, maar wordt er natuurlijk wel veel water verbruikt. Een nadeel van deze manier van de planten bewateren, is dat je het doet met leidingwater. Je planten bewateren met leidingwater is bepaald niet duurzaam en kost aan het einde van het jaar ook een flinke duit. Daar komt bij dat het allemaal handwerk is; een tuinslang moet je vasthouden en het kost zodoende een flinke tijd om dit allemaal goed te doen.

De druppelslang

Een andere methode, is het gebruik van de druppelslang. Deze slangen zijn geschikt voor het bewateren van bodembedekking, hagen, bomen of dichte beplanting. Druppelslangen geven het water direct bij de wortel af, wat ze zeer effectief maakt. Deze flexibele slangen kunnen in de tuin gelegd worden, waarna het water gelijk verdeeld wordt onder de verschillende druppelaars. Het kiezen van de juiste druppelslang hangt helemaal af van de wensen die je hebt en de planten die in je (moes)tuin groeien. Wil je het helemaal goed doen, dan loont het de moeite om een expert te vragen; die kan je precies uitleggen welke druppelslang het beste past bij welke gewassen of planten. Druppelslangen verbruiken nooit teveel water en zijn daarmee een stuk effectiever en duurzamer dan een tuinslang. En het feit dat het water direct bij de wortels wordt gebracht, zorgt dat de planten er direct profijt van hebben.​​

De beregeningsinstallatie

Een complete beregeningsinstallatie is een uitgebreide, maar zeer effectieve en duurzame manier van bewateren. Deze installatie haalt middels een beregeningspomp het water uit een natuurlijke bron (denk hierbij aan een meer, een sloot of zelfs het grondwater), waarna het water via diverse sproeiers over de planten wordt verdeeld. Het fijne van zo’n installatie, is dat het gebruik maakt van natuurlijk water. Dit maakt het een stuk duurzamer en zorgt ervoor dat je niet bang hoeft te zijn voor een grote eindafrekening van het waterschap. Een beregeningsinstallatie aanleggen is wel een stevig klusje, maar met een goede installatie is het gelijk ook de laatste keer dat je werk hebt van het bewateren van je planten. Vanaf dan wordt het allemaal bijna volautomatische gedaan, zodat je niet langer in de weer hoeft te zijn met allerlei attributen en vooral kunt genieten van een bloeiende, gezonde tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here