Laatst liet NU.nl ons weten dat het aantal huishoudens met zonnepanelen nog steeds groeit. Momenteel kan er gesproken worden over ruim 1,5 miljoen huishoudens die voorzien zijn van zonnepanelen. Ten opzichte van vorig jaar, waar het aantal op 1 miljoen stond, heeft er een groei plaatsgevonden. Ook huurwoningen worden steeds vaker gesierd met de zonnepanelen, blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNER).

Na het lezen van deze informatie lijkt er bij de aanschaf van zonnepanelen geen vuiltje aan de lucht te zijn. Helaas blijken veel eigenaren te kampen met een overeenkomend, maar oplosbaar probleem: vogels onder zonnepanelen. Het lijkt een mooi gebaar te zijn om de vogels een goede schuilplaats aan te bieden, al worden de eigenaren al snel geconfronteerd met de grote nadelen van de situatie.

(Geluids)overlast onder het dak

Uiteraard willen vogels de vrienden en familieleden op de hoogte stellen van hun prettige verblijf onder jouw zonnepanelen. Als bewoner zal de communicatie onder de vogels je niet ontgaan. Zo zullen weinig mensen het waarderen om gewekt te worden door koerende duiven onder zonnepanelen. Ook het nestelen kan veel geluid met zich meebrengen. Vergeet daarnaast niet de insecten die aangetrokken worden tot de nesten van de vogels. Op die manier zul je ook te kampen hebben met veel insecten rondom je woning.

Rommel in de dakgoot

Indien de vogels een goede schuilplaats hebben gevonden, wordt deze locatie vaak beschouwd als ideale locatie om de jongen op te laten groeien. Hierdoor nestelen veel vogels zich onder zonnepanelen. Helaas bestaan de nesten vaak uit veel diverse materialen die over en weer gevlogen worden. Er zal onderweg weleens een takje of blaadje vallen die allen terecht komen in de dakgoot. Op termijn zullen er zoveel materialen zijn opgehoopt in de dakgoot dat zal kunnen leiden tot een verstopping.

Vogelpoep onder de panelen

De uitwerpselen van vogels kunnen ook financieel nadelig zijn voor de bewoners. Zodra vogels zich nestelen, zal dit leiden tot meer uitwerpselen, helaas ook op de zonnepanelen. De vogelpoep op de panelen zullen zorgen voor een verlies van rendement. In andere woorden: de energieopbrengst wordt lager.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here