Om een grasveld aan te leggen kun je gras inzaaien of graszoden leggen. Goed inzaaien van gras vraagt wel enige ervaring. Met kant en klare graszoden weet je zeker dat je geen kale plekken krijgt. Bovendien hoef je niet te wachten tot het gras kiemt. Je hebt direct een mooi resultaat. Met dit stappenplan voor graszoden leggen tref je een goede voorbereiding en geef je je grasveld een goede start.

De eerste voorbereiding

Graszoden kunnen jaarrond worden gelegd behalve als het vriest. Leg graszoden bij voorkeur in de periode maart t/m oktober. Het verdient geen aanbeveling om graszoden te leggen bij extreme droogte. Het aantal graszoden wat je nodig hebt is gelijk aan het aantal m2 van je grasveld plus vijf procent voor het snijden van de kanten.

Voordat je de graszoden kunt leggen

Spit de grond waarop je de graszoden gaat leggen ca. 10 cm om. Verwijder alle onkruid. Woon je op kleigrond voeg dan zand of compost toe. Hierdoor wordt de grond luchtiger. Heb je veel onkruid hark de grond dan een aantal dagen achtereen regelmatig door en blijf alle onkruid verwijderen.

Een vlakke ondergrond creëren

Je bent bijna zover dat je de graszoden kunt leggen. Deze stap in het stappenplan vraagt nauwkeurigheid. Je wilt natuurlijk een mooi vlak grasveld zonder bulten en kuilen. Om dat te bereiken moet je de grond egaliseren. Dit doe je met een wals. Eventueel kun je ook een lange plank gebruiken en daar flink overheen stampen. Daarna hark je de grond nog een keer lichtjes aan. Gebruik een waterpas om te controleren of het echt vlak is geworden. Is het niet helemaal goed gelukt wals dan opnieuw totdat alles mooi vlak is. Na het leggen van de zoden krijg je oneffenheden er niet meer uit.

De graszoden leggen

Rol de graszoden in de lengte uit en zorg ervoor dat je niet loopt over de zoden die je net hebt gelegd. Druk de zoden goed tegen elkaar aan. Probeer aan de kanten met een hele graszode te eindigen. Met een wals rol je de graszoden uit.

Graszoden insnijden

Graszoden kun je makkelijk insnijden met een broodmes. Leg liever geen hele kleine stukjes. De naden die je nu nog ziet groeien vanzelf dicht. Controleer nog een keer of alle zoden goed strak tegen elkaar aan liggen. Voor het afsteken van de kanten bestaan kantstekers maar afsnijden met een broodmes kan ook prima.

En nu de boel nat houden

De eerste twee weken hebben de graszoden veel water nodig. De wortels moeten in de ondergrond gaan groeien. Als het niet regent besproei dan zelf iedere dag.

Bekijk onze website voor meer inspirerende tuinblogs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here