Afgelopen jaar heeft Nederland een mijlpaal bereikt. Ons kikkerlandje heeft momenteel ruim 1 miljoen huizen voorzien van zonnepanelen. Steeds meer bewoners zien de voordelen van zonnepanelen in. De panelen zijn op financieel vlak immers erg aantrekkelijk. 

Toch hebben de zonnepanelen een keerzijde. Doordat de panelen niet direct op het dak liggen, is het voor vogels erg aantrekkelijk om zich te nestelen in de ruimte tussen de zonnepanelen en het dak. Helaas zijn vogels onder zonnepanelen erg nadelig voor de bewoners van de woning. Hieronder delen wij enkele redenen.

Krassen in de folie

Om een nest te bouwen, zullen de vogels regelmatig heen en weer vliegen met takjes in hun bek. Tijdens het transport kunnen de takjes krassen veroorzaken in de folie. Hierdoor worden de zonnepanelen onherstelbaar beschadigden en kunnen er storingen ontstaan in het systeem. Uiteindelijk zal dit het rendement van de panelen minimaliseren. Daarbij zullen de herstelkosten hoog liggen.

Brandgevaar neemt toe

Het materiaal waaruit nestjes bestaan, zijn brandgevaarlijk. Doordat de panelen opwarmen tijdens de productie van energie, kan het nestmateriaal op termijn ontvlammen. Daarbij is het mogelijk dat de vogels aan de elektronica en de bekabeling zitten. Verder zijn de uitwerpselen zuurhoudend, waardoor de bekabeling kan worden aangetast. Kortom: deze situaties samen kunnen gemakkelijk leiden tot een brand.

Rendement verlaagt

Over het algemeen zal het aan- en afvliegen van de vogels leiden tot extra vervuiling van de panelen. Op termijn zullen de panelen dermate vervuild zijn dat het rendement opmerkelijk daalt.

Overlast

Los van de zonnepanelen is het uiteraard niet prettig als jij dagelijks om half 7 gewekt wordt door vogelgeluiden op het dak. Gedurende de dag zullen de vogels hun nestje overigens nauwelijks verlaten, waardoor jij ieder moment van de dag het gekraai en geschreeuw van de kraaien, mussen en duiven onder zonnepanelen moet aanhoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here