Wil je zelf een binnendeur gaan monteren? Dat kan simpel gebeuren als je onderstaand stappenplan volgt. Dit artikel voorziet in 5 stappen zodat je op korte termijn geniet van een mooie en nieuwe binnendeur in huis.

Stap 1 Meet je binnendeur en eventuele kozijnopening

Bij het vervangen van een deur meet je de afmetingen van deze deur eerst op. Bij het plaatsen van een ander deurtype meet je de kozijnopening. Meet hiervoor nauwkeurig de hoogte en de breedte op.

Stap 2 Bepaal de draairichting

Om te zien of de draairichting links of rechts is ga je aan de kant staan waar de deur uiteindelijk naar toe moet openen. Scharnieren die aan de rechterkant zitten zijn vanzelfsprekend rechtsdraaiend en links zijn ze linksdraaiend.

Stap 3 Schaaf de deur eventueel op maat

Bij een stompe deur verwijder je 6 millimeter van de breedte van de deur. De hoogte moet daarbij 3 millimeter korter zijn dan de maximale hoogte die je hebt opgemeten.

Bij een opdekdeur wordt de breedte vastgesteld door 10 millimeter van de kortst opgemeten breedte af te halen.

Vervolgens gebruik je een werkbank om de deur bij te kunnen schaven en dit doe je al lopend naar achteren. Zorg ervoor dat je niet hol schaaft en schaaf de deurkruk schuin naar binnen.

Stap 4 Bepaal de plek van de scharnieren en beitelen maar

Je plaatst een blokje van 4 mm onder de deur en tekent de plek waar de scharnieren komen af. Met een beitel, beitel je het hout weg zodat de scharnieren passen. De diepte moet gelijk zijn aan de dikte van de scharnieren. Meestal wordt bij scharnieren 10 tot 15 cm in acht genomen vanaf de boven en onderkant. Zorg tevens voor 2 millimeter ruimte bij het monteren zodat de scharnieren vrijelijk kunnen bewegen.

Stap 5 Monteer de scharnieren en plaats de binnendeur

Nadat de scharnieren goed passend zijn volgt de montage. Boor gaten met een houtboor en let op dat het hout niet gaat splijten. Het is aan te raden om de scharnierpen uit de scharnier te halen om splijten te voorkomen. Nu heb je twee losse stukken waarbij het scharnierblad met twee knopen aan de deur kan monteren en met drie knoppen wordt direct in het kozijn gezet.

Monteer ten slotte de binnendeur in het kozijn door de scharnieren met de scharnierpennen aan elkaar te bevestigen. Na het plaatsen van de binnendeur kan de deurkruk worden bevestigd en kan je gaan genieten van je gloednieuwe deur.

Bron: 123verbouwen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here