Zoals het woord “groendak” al stelt, is het een dak met een groene bedekking in de vorm van gras of planten. Met een groendak wordt er automatisch een groener stadsbeeld gecreëerd.Om groendakenaantrekkelijker te maken kunt u groendak subsidie ontvangen. Dit moet ervoor zorgen dat inwoners of bedrijven gestimuleerd worden om een groendak aan te leggen. 

De voordelen van een groendak

Het is een oplossing waarbij gedacht wordt aan het milieu. Een groendak zorgt ervoor dat neerslag wordt tegengehouden waarna dit door verdamping weer wordt afgegeven. Ideaal wanneer een grote hoeveelheid regen valt, is de kans op overstroming aanzienlijk kleiner. Daarnaast is het ook een verbetering voor het leefmilieu van diverse vogels en insecten. Ook zorgt het voor een beter zuurstofgehalte in de omgeving.Tenslotte heeft het groendak ook een isolerende functie. Het lawaai van neerslag of hagel wordt hiermee opgelost

De nadelen van een groendak 

Ben je nu erg gesteld op specifieke planten? Dan is een groendak wellicht niet de juiste keus. Doordat een beperkt aantal planten kunnen groeien op een groendak, is niet elke plant een optie. Ook is het van belang dat het dak constructief kloppend is. Vaak heeft een groendak een zwaar gewicht. De plaatsing van het dak kan ook enkel alleen op een plat dak of met een lichte helling. De max ligt hier tot een hellingshoek van 10 graden. Allerlaatst is de aanleg van een groendak een stuk duurder. Vaak ligt de aanschaf twee keer zo hoog als een normaal dak. Natuurlijk betaald dit zich op de lange termijn terug, door de isolerende functie. 

Kortom: is het goed om de voor- en nadelen aan elkaar af te wegen. Vaak is een groendak een investering voor langere termijn. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here