Veel mensen houden van de taxus om een aantal redenen, maar om van hun schoonheid te genieten, moet je ervoor zorgen dat ze onder de juiste omstandigheden groeien. Instructies kunnen je helpen dat doel te bereiken. Sommigen gebruiken ze graag als funderingsplanten rond een huis of als heggen die ze in een vorm snoeien. Er is een grote variëteit, waardoor je zowel grote als kleine boompjes in je tuin kunt hebben.

De groei van de taxus

Taxussen zijn met een spreidende groei meer geschikt als funderingsplanten of decoratieve heggen in je tuin. De struiken groeien langzaam, waardoor je gemakkelijk kunt snoeien in elke gewenste vorm. De langzame groei kan een ontmoedigende factor zijn, maar is niet noodzakelijkerwijs een nadeel voor struiken die als funderingsplanten worden gebruikt. Het betekent namelijk dat je minder moeite hoeft te doen om ze in de juiste vorm te snoeien en te behouden. Taxussen produceren wat lijkt op rode bessen, arils genoemd, die je tuin mooier maken. Hier zijn enkele tips die je helpen bij het planten van de taxus in je tuin.

Voldoende licht voor een betere groei

taxussen kunnen in de zon, halfschaduw of schaduw worden gekweekt. Hun schaduwtolerantie geeft landschapsontwerpers een belangrijke optie in moeilijk te planten gebieden. Voor een sneller groeiende taxus is een zonrijke plek toch wel belangrijk voor betere prestaties.

Het juiste type grond

De aarde is de basis voor een snellere groei. Hoewel je ze in bijna elk type grond kunt laten groeien, presteert de taxus het best in goed doorlatende, rijke, leemachtige of zanderige grond. Als de grond te zanderig, zuur of klei-achtig, is, zal de struik niet gedijen, tenzij er extra aandacht aan wordt besteed. Zo zul je bijvoorbeeld compost moeten toevoegen aan zure grond om deze te neutraliseren.

Bewatering

Je taxus geeft je geen problemen als je ervoor kunt zorgen dat het goed wordt bewaterd tijdens droog weer, maar het handhaven van de temperatuur en vochtigheid kan een sleutelfactor zijn voor een goede groei. Ze kunnen winters overleven, maar ze hebben nog steeds speciale zorg nodig om ervoor te zorgen dat ze dat doen. Sterke winterwind en een harde zon kunnen vocht sneller uit hun gebladerte verwijderen dan de koude wortels kunnen aanvullen.

Snoeien

Ten slotte moeten de haagplant niet alleen bemest worden, maar ook gesnoeid, vooral laat in de herfst, wanneer het de meeste voedingsstoffen verliest. Snoeien is erg belangrijk, wanneer je ze in een bepaalde vorm wilt laten groeien. De beste tijd om dit te doen, is het vroege voorjaar, voordat het nieuwe blad verschijnt. Je kunt handsnoeiers of takkenscharen gebruiken om takken terug te knippen tot waar ze zich bij andere takken voegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here