De houtproducten die op de markt worden gebruikt, vooral in sommige segmenten zoals de civiele bouw, variëren van onderdelen met weinig of geen bewerking, tot onderdelen met verschillende verwerkingsgraden, zoals: geborsteld en bewerkt hout, fineer, houtpanelen en hout op maat.

Rondhout is het product met de laagste verwerkingsgraad. Het bestaat uit een segment van de stam van de boom, verkregen door doorsnijdingen (traceren) of zelfs zonder deze sneden. Dergelijke producten worden tijdelijk gebruikt in de platen- en steigerbouw.

Gezaagd hout wordt geproduceerd in industriële eenheden (zagerijen), waar de stammen mechanisch worden verwerkt, waardoor het oorspronkelijke cilindrische stuk in kleinere vierhoekige of rechthoekige stukken wordt getransformeerd. De productie is direct gerelateerd aan het aantal en de kenmerken van de gebruikte apparatuur en het rendement op basis van het gebruik van het onderdeel.

De voorbehandeling heeft een preventief karakter en heeft als doel het pas gezaagde hout te beschermen tegen schimmels en xylophagische insecten, enkel tijdens de natuurlijke droogperiode. Normaal gesproken wordt dit gedaan door de planken onder te dompelen in een tank met een oplossing die een conserveringsmiddel met schimmelwerende werking bevat en een andere met een insectendodende werking.

Geborsteld hout

Geborsteld hout wordt verkregen door de gezaagde delen te bewerken, waardoor ze een meerwaarde krijgen. De bewerkingen worden uitgevoerd door apparatuur met roterende koppen voorzien van messen, snijders of zagen, die het hout bewerken tot de uiteindelijke dikte, breedte en lengte, vorm en oppervlakteafwerking van het hout.

Ze kunnen onder andere de volgende bewerkingen omvatten: schaven, vormgeven, draaien. Voor elk van deze bewerkingen zijn er specifieke machines, al dan niet handmatig, eenvoudig of complex, die meerdere werken aan hetzelfde stuk uitvoeren.

Bij het schaven worden de overmaatse maatregelen en onregelmatigheden verwijderd, waardoor het oppervlak gladder wordt. Het gietwerk maakt de stekken in de lengte voor stukken die bestemd zijn voor o.a. bekleding, vloerstukken, deurstoppers. Bij het draaien nemen de stukken een ronde vorm aan, zoals trapbalustrades.

Hout in fineer

Het houtfineer wordt verkregen door een fabricageproces dat begint met het bakken van de houtstammen en de daaropvolgende bewerking tot fineer. Er zijn twee methoden voor de productie van fineren: draaien en snijden. In de eerste wordt de reeds geschilde en gebakken stam in een roterende draaibank geplaatst. De aldus verkregen fineren zijn bestemd voor de productie van multiplex.

Aan de andere kant wordt het gesneden lemmet verkregen uit een hele stam, de helft of een kwart van de stam, die aan de zijkanten op zijn plaats wordt gehouden, zodat een mes van dezelfde lengte onder druk wordt aangebracht, waardoor enkele plakken ontstaan. Normaal gesproken zijn deze gesneden bladen afkomstig van decoratief hout van goede kwaliteit, met een grotere commerciële waarde, en zijn ze geschikt voor het coaten van scheidingswanden voor decoratieve doeleinden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here