Bomen kunnen een geweldige functie in elke tuin hebben, maar hebben (helaas) de gewoonte om veel te groot te worden en soms zelfs helemaal uit proportie te raken.

Als jij er ook zo’n eentje in je tuin hebt (of zelfs meerdere exemplaren), of als je graag wat brandhout voor jouw openhaard zou willen maken. We kunnen jou bij deze feliciteren: je hebt dan een heel goed excuus om een kettingzaag te gaan kopen. Met de onderstaande soorten kettingzagen kan je jouw tuin immers geheel naar jouw wens benutten of corrigeren.

De ideale tool om de klus te klaren

Je zou in eerste instantie kunnen denken dat de door benzine aangedreven kettingzagen enkel voor professionals bedoeld zijn. Maar dankzij de vooruitgang in de technologie van allerlei compacte (draadloze) elektrische kettingzagen kunnen ze veel handiger voor jou zijn dan dat je zou verwachten.

 

Of jij nu dankzij flink snoeien korte metten wilt maken met de wildgroei van in de weg zittende takken. Of je een aantal bomen hebt waar je graag vanaf wilt. Zo’n kettingzaag is de ideale tool om deze klus te klaren.

De vele soorten kettingzagen

 

Er zijn vele soorten kettingzagen verkrijgbaar om uit te kiezen. Bij thuisgebruik wordt er met name aangeraden om voor een elektrische kettingzaag te kiezen in plaats van eentje met een zware benzinemotor. Deze zijn wellicht niet zo krachtig, maar voor amateurs is dat geen slechte zaak.

 

Het betekent immers dat ze evenzo een stuk lichter dan de benzinemodellen zijn en dus ook gemakkelijker en nauwkeurig zijn te hanteren. Ze zijn ook een stuk veiliger in gebruik en je hoeft ook geen benzinetank in je huis of schuur te bewaren.

Elektrische kettingzagen

 

Deze elektrische kettingzagen zijn dankzij hun lager vermogen evenzo een stuk geluidsvriendelijker voor de buren, omdat ze behoorlijk stiller tijdens het zagen zijn. En ze zullen bijna helemaal geen geluid maken als ze stationair draaien.

 

Het fijne aan deze zagen is ook dat ze onderhoudsarm zijn en direct al vanuit de doos gebruikt kunnen worden. Elektrische kettingzagen moeten uiteraard continu op een stroombron aangesloten worden, maar bieden zoals reeds aangegeven minder kracht dan hun tegenhangers op benzine.

Accu kettingzagen

 

Naast de standaard elektrische kettingzagen zijn er eveneens onderhoudsarme accu kettingzagen verkrijgbaar. Deze met een accu uitgevoerde exemplaren geven je de volledige vrijheid om er waar dan ook in jouw tuin mee te zagen. Je wordt immers niet meer door een stroomkabel beperkt.

 

Deze kettingzagen worden vaak gepromoot met het aantal mogelijke zaagpartijen per acculading, zodat je een beter idee krijgt hoe lang zo’n acculading meegaat.

Benzine kettingzagen

 

Heb je desondanks echt een krachtigere kettingzaag nodig, dan zijn de benzine aangedreven kettingzagen de beste keuze. Want je kunt met deze tools gemakkelijker door dikke takken of bomen zagen. Plus ze zijn speciaal ontworpen om onder alle weersomstandigheden te kunnen werken.

Het correcte gebruik van een kettingzaag

 

Vind je het een enge gedachte om zo’n krachtige kettingzaag te hanteren? Het is vooral belangrijk dat jij goed bekend bent met het hanteren van een kettingzaag. Want bij onjuist gebruik of zonder de juiste voorbereiding kan een kettingzaag een uiterst gevaarlijke power tool zijn.

 

Kijk daarom ook zeker eerst eens op klusenfix.nl naar het artikel over hoe je veilig een benzine kettingzaag start. Want dat is een vaardigheid op zich!

 

Verder is van groot belang om de juiste bescherming tijdens het zagen met een kettingzaag te dragen. Je dient om deze reden zeker een veiligheidshelm, gehoorbeschermers, een kettingzaagbroek, kettingzaaghandschoenen en veiligheidslaarzen te dragen.

 

Als je het juist en veilig aanpakt kunnen kettingzagen zeer handige elektrische gereedschappen zijn. Je kunt ze namelijk ideaal gebruiken om je tuin tot de oase van je dromen om te vormen. Om erna urenlang aangenaam in te ontspannen en loungen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here