De professionele bestrijders zijn er elk jaar weer druk mee. De bestrijding van de eikenprocessierups is een tijdrovende klus, maar wel erg noodzakelijk. De rupsen zorgen namelijk erg jaar voor meer overlast. Zo zien artsen jaarlijks steeds meer mensen met jeukklachten, huiduitslag en klachten aan de luchtwegen door deze processierupsen. Dit wordt veroorzaakt door de brandharen die de eikenprocessierups heeft. Gelukkig kunnen we de klachten voorkomen door de rupsen te vermijden. Lees alles over de processierups in dit artikel.

De ontwikkeling van de eikenprocessierups

Eind maart, begin april kruipen de eikenprocessierupsen uit hun eitjes. De eitjes zijn in augustus het jaar daarvoor gelegd in de eiken door de nachtvlinders. Hier hebben zij overwinterd en als het weer wat beter wordt, komen de rupsen uit hun eitjes gekropen. Ze zijn dan oranje van kleur en hebben nog geen gevaarlijke brandharen. Samen gaan de rupsen in een lange rij op zoek naar de jonge eikenbladeren, die ze gezamenlijk nuttigen. Dat doen ze in de nacht. Overdag houden ze zich gezamenlijk schuil. De rupsen vervellen een aantal keren in hun leven. Na de tweede vervelperiode gaan ze brandharen ontwikkelen. Dit dient als afweermechanisme bei dreiging of gevaar. Deze brandharen zijn minuscuul, maar erg giftig. Bij aanraking met de huid, wordt er namelijk een gif vrijgegeven die voor de klachten zorgt. Eind juli begin augustus ontwikkelen de processierupsen zich verder tot vlinder. Deze nachtvlinders leven slechts enkele dagen en in die dagen leggen zij eitjes in de nabijgelegen bomen. En de cyclus herhaalt zich vervolgens.

Overlast door de processierupsen

De brandharen van de processierupsen zorgen voor de overlast. Aan de besmette bomen hangen grote nestspinsels met daarin deze rupsen. Niet alleen de rupsen, maar ook deze nesten zorgen voor overlast. In deze nesten worden namelijk naast uitwerpselen ook vervelhuidjes met brandharen verwerkt. Door de wind kunnen de nestspinsels losraken en de brandharen zo verspreiden. Wanneer je hiermee in aanraking komt, kun je last krijgen van huiduitslag, jeukklachten en een rode huid met bultjes en blaasjes. Wanneer de haartjes in je neus terechtkomen, kan een loopneus het gevolg zijn. Ook bij inademing geven de brandharen klachten. Kriebel in de keel, hoesten en kortademigheid zijn enkele voorbeelden hiervan.

Klachten voorkomen

De klachten verdwijnen na enkele weken vanzelf. Jeuk kan eventueel verlicht worden met een zalf met aloë vera. Maar beter is om de klachten te voorkomen. Vermijd daarom de rupsen en schakel direct hulp in wanneer je een besmette boom ziet. Ga niet zelf aan de slag met branders of stofzuigers, maar laat een professional in beschermende kleding de klus klaren. Zo blijf je zelf buiten schot en kun je binnen de kortste keren weer rustig langs de eiken wandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here