Een dekbed kopen is iets wat je niet elke dag doet. Normaal gaat een dekbed jaren mee en je wilt er dus ook jaren plezier van hebben. Daarnaast is het ook geen goedkope aanschaf, het is daarom verstandig om van te voren goed te kijken welke eisen je aan een dekbed stelt en te onderzoeken welk dekbed er bij jou past. Wij hebben 3 belangrijke tips voor je.

Welk dekbed past bij jou

Een dekbed moet goed bij jou en jouw slaapkamerklimaat passen zodat je lekker door kan slapen en niet wakker wordt omdat je het te koud of te warm hebt. Dit is goed op te lossen door voor een 4 seizoenen dekbed te kiezen. Je hebt dan wat speling in temperatuur en je kunt delen van dit dekbed met elkaar combineren zodat je voor ieder seizoen de juiste temperatuur kan creëren. Het kan zijn dat jij een andere temperatuur wenst dan je partner. Je zou dan kunnen overwegen om ieder een eigen dekbed te kiezen.

Dons dekbed

Dons is de naam van de laag fijne veertjes die onder het verendek van vogels, ganzen en eenden zitten. Echter een dons dekbed is zelden 100% dons. Een deel van de vulling bestaat uit veertjes. Een donzen dekbed heeft wel voordelen en is daardoor zeer populair.

De voordelen van een donzen dekbed zijn dat dons (transpiratie)vocht goed doorlaat. Ook houdt het warmte goed vast en het dekbed gaat lang mee als je het goed onderhoudt. De nadelen zijn dat ze niet goed wasbaar zijn en dus minder geschikt zijn voor mensen met een huisstof of huisstofmijtallergie.

Synthetische dekbedden

Je kan kiezen uit veel soorten dekbedden. Je hebt ook de synthetische dekbedden. Deze zijn gemaakt van polyester of een variant daarvan. Deze dekbedden zijn goedkoper in de aanschaf dan een dosn dekbed. Je kunt deze dekbedden wassen op 60 graden, hierdoor is dit soort dekbed veel meer geschikt als je allergisch bent voor huisstof of huisstofmijt.

Een nadeel kan wel zijn dat dit dekbed minder goed vocht doorlaat en zweterig kan aanvoelen. Ook ervaren gebruikers soms een synthetisch dekbed als zwaarder.

Andere dekbedvullingen

Er zijn nog meer materialen waar een dekbed gevuld mee kan zijn. Denk hierbij aan wol, katoen, tencel, kamelenhaar, en bamboe.

Wol is lekker warm, laat goed vocht door maar het is zwaar en deze dekbedden zijn niet goed wasbaar. Katoen is goed wasbaar, maar isoleert de warmte niet goed waardoor er meer vulling nodig is. Tencel is een kunstvezel van eucalyptusbomen. Het komt overeen met de kenmerken van een katoenen vulling. Kamelenhaar wordt verkregen door het uitkammen van de wintervacht van deze dieren. Dit is een duur product. Dekbedden die gevuld zijn hiermee zijn erg prijzig. Tenslotte bamboevulling: het is een plantaardig materiaal wat vocht goed doorlaat. Er wordt gezegd dat dekbedden gevuld met bamboe antibacterieel zijn.

 

De juiste maat van je dekbed

Natuurlijk is het belangrijk om de juiste maat te kopen. De maat van jouw matras bepaalt welke maat je moet hebben.

Zo heb je eenpersoonsdekbedden, deze zijn 140 centimeter breed, of 2 persoonsdekbedden. Hierbij varieert de breedte van je dekbed tussen de 200 centimeter en 220 centimeter. De lengtematen zijn altijd 200 of 220 cm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here