Wanneer je van plan bent om een huis te kopen of te verkopen zou je dat in principe allemaal zelf kunnen regelen. Toch is dat niet verstandig. Het is voor je als leek moeilijk om een goed oordeel te kunnen vellen wat de hoogte van de koop- of verkoopprijs van een woning moet zijn. Een makelaar in Teteringen heeft meer inzicht wat de prijzen zijn die in een bepaalde regio gevraagd kunnen worden. Hij zal daarvoor de prijzen van de huizen in een bepaalde regio met elkaar vergelijken en daar de koop- of verkoopprijs op afstemmen.

De werkzaamheden van een makelaar

Als je gebruik maakt van een makelaar hoef je in principe niet veel zelf te regelen. Wanneer je definitief besloten hebt dat je gebruik gaat maken van een makelaar ga je eerst een makelaar uitzoeken. Laat eerst door minimaal drie makelaars een offerte opmaken. Neem die makelaar waar je een goed vertrouwen in hebt. Ga de referenties na van de makelaar die je op het oog hebt. Na een kennismakingsgesprek kun je gebruik maken van die makelaar. Tijdens het gesprek zal de makelaar willen weten waaraan het nieuwe huis moet voldoen als je wil gaan verhuizen. Ook wil hij de omgeving weten waar je wil gaan wonen en het te besteden bedrag. Heeft hij een huis gevonden dan zal hij een afspraak maken om het huis te gaan bezichtigen. Hij zal vooral letten op achterstallig onderhoud wat hij mee zal nemen tijdens de onderhandelingen bij het kopen van de woning. Word je het met elkaar eens dan zal de makelaar je begeleiden totdat de papieren bij de notaris zijn getekend.

De kosten van een makelaar

Er zijn er die beweren dat het geld dat je aan een makelaar moet betalen verloren geld is. Dat is zeker niet het geval. Een makelaar zal geld voor je verdienen. Omdat een makelaar in principe mag vragen wat hij wil, moet je, voordat hij voor je gaat werken, goede afspraken maken. Gemiddeld vraagt een makelaar 1,38% van de verkoopprijs. Omdat de tarieven vrij zijn concurreren de makelaars onderling met elkaar. Laat eerst eventueel door drie makelaars een offerte opmaken om daaruit de juiste te kiezen. Je moet vooral letten op eventuele bonusafspraken. Daarbij gaat hij dan meer verdienen wanneer de woning die je eventueel verkoopt meer opbrengt dan de vraagprijs. Door de aantrekkelijke basiscourtage lijkt het dan dat je weinig betaalt, maar de rekening kan toch hoog oplopen als hij bijvoorbeeld voor de meerwaarde een bedrag rekent van bijvoorbeeld 10%. Ook moet je letten of de makelaar opstartkosten rekent die je moet betalen voor bijvoorbeeld het opmeten van een woning, advertentiekosten, het maken van foto’s enzovoort. Het is daarom belangrijk dat je eerst alles goed voorbereid, voordat je met een makelaar in zee gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here