Dit artikel gaat over het stansen van materialen. Aan de orde komen de volgende vragen: wat is stansen? Welke materialen kun je stansen? En wat zijn enige toepassingen?

Stansen met stempels

Wat niet kan worden uitgesneden met een snijmachine is een mogelijke kandidaat voor stansen. Dat is met een stempel een vorm uit een materiaal slaan. De vorm dat eruit is geslagen, is het product. Dus niet het materiaal waaruit iets is geslagen. Dat laatste wordt ponsen genoemd. De stempels worden door stempelmakers gemaakt. Dit gebeurt door middel van frezen en draaien. Onderdelen worden tot stempels samengevoegd. Dat kan met schroefdraadverbindingen of lassen. Men maakt gebruik van een boven- en onderstempel voor het stansen. Die moeten uiteraard goed op elkaar aansluiten wanneer ze in een stansmachine worden geplaatst. Ze dienen daarom met zorg te worden gemaakt. Het stansen vindt doorgaans in serie plaats. Het maken van stempels en het gereedmaken van een stansmachine neemt natuurlijk tijd en er zijn kosten aan verbonden. Voor het aanbrengen van diverse vormen in een materiaal wordt per vorm een andere set stempels gebruikt. Stempels kunnen altijd later weer opnieuw worden gebruik. Desgewenst kan er een reliëf aan de uitgeslagen vorm worden toegevoegd.

Laserstansen

We noemen het laserstansen voor de volledigheid. Het is geen techniek waaraan men denkt bij het woord stansen. Met een CO2 laser wordt papier gestanst. De laser heeft een camera die er voor zorgt dat op de juiste plek het contour uitgebrand wordt. Het is een zeer flexibele techniek, die onder meer wordt toegepast voor kaarten als geboorte- en trouwkaarten.

Welke materialen worden voor stansen gebruikt?

Stansen wordt toegepast op plaatmateriaal. Meestal is dat een plaat van dun metaal, zoals aluminium en RVS. Maar ook koper en messing kunnen worden gestanst. Andere soorten materialen dan metalen zijn onder meer MDF, multiplex, papier, geharde vezels, leer, karton, polypropeen, polyethyleen en sommige types van plastic folie.

Enkele toepassingen

Hieronder een aantal voorbeelden van toepassingen:

  • Auto- en machineonderdelen
    Stansen wordt veel gebruikt in de auto-industrie. Autodeuren worden bijvoorbeeld met een stansmachine gemaakt.
  • Bakjes, containers, kisten en deksels
    Een gereedschapkist wordt bijvoorbeeld gestanst.
  • Decoratie, siervormen, kunst
    Met stansen kan je heel fraai bestek maken.
  • Schriften en mappen
    Door stansen kunnen heel goed vouwlijnen en perforatiestroken worden gemaakt.

 

Bron: www.marcol.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here