Een Duitse beeldhouwer uit de stad Grafenroda genaamd Phillip Griebel wordt gecrediteerd voor het creëren van de allereerste “echte” tuinkabouter in de 19e eeuw, die was voorzien van de iconische rode kaboutermuts die we vandaag de dag kennen. Griebel begon zijn carrière als beeldhouwer met het maken en verkopen van terracotta bustes van dieren. Uiteindelijk breidde hij zijn bedrijf uit met het maken van beeldjes van mythische miniatuurwezens, bekend als kabouters, omdat de plaatselijke bevolking geloofde dat deze wezens hen hielpen in hun tuinen. Misschien geloofden de plaatselijke tuiniers dat de keramische beeldjes de echte wezens zouden aantrekken. Met of zonder levensechte kabouters, velen geloofden dat deze beeldjes tuinen en huizen zouden beschermen tegen boze geesten of andere gevaren.

De populariteit van tuinkabouters verspreidde zich snel van Duitsland naar Frankrijk, Polen, en Engeland. De Engelse ontdekkingsreiziger Sir Charles Isham kan worden gecrediteerd voor het helpen van Griebel’s tuinkabouters populair te worden in heel Europa. In 1847 kocht Isham 21 terracotta tuinkabouters van Griebel en bracht ze mee naar Engeland. Een van deze tuinkabouters, bekend als “Lampy”, is nog steeds bewaard gebleven.

Al snel werden Griebel’s kabouters zo populair dat hij stopte met het maken van andere soorten tuinbeelden en zich alleen nog maar specialiseerde in zijn tuinkabouters. Hoewel er nu andere fabrikanten waren die vergelijkbare kabouter tuinbeelden maakten, bleef Griebel’s bedrijf zich uitbreiden.

Sinds hun heropleving in de jaren 1970 zijn tuinkabouters verkrijgbaar in allerlei vreemde ontwerpen.

Tuinkabouters zijn sinds hun heropleving in de jaren zeventig verkrijgbaar in allerlei vreemde ontwerpen.

Stijgende en dalende populariteit in de 20e eeuw

Tuinkabouters begonnen uiteindelijk in populariteit te dalen tijdens de Eerste Wereldoorlog, als gevolg van de onrustige en onzekere tijden. Uiteindelijk, echter, begonnen tuinkabouters weer wat van hun populariteit terug te winnen toen Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen werd uitgezonden in de jaren 1930, als gevolg van de fysieke gelijkenissen van de Dwergen met tuinkabouters. Toen de economie zich begon te herstellen, konden meer gezinnen uit de arbeidersklasse overbodige aankopen doen, zoals tuinornamenten.

Uitgelicht: TuinKabouterShopNL

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de populariteit van tuinkabouters weer begon af te nemen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel fabrikanten moesten de productie van de tuinbeelden in deze periode staken.

Tuinkabouters begonnen weer aan populariteit te winnen in de jaren 1970, toen fabrikanten meer humoristische ontwerpen voor hun tuinkabouter beeldjes begonnen te introduceren. Moderne kabouters worden nu in massa geproduceerd, en vele zijn nu gemaakt van plastic. De nieuwere massa-geproduceerde kabouters hebben de neiging van mindere kwaliteit te zijn dan de originele handgemaakte tuinkabouters.

De beeldjes kregen meer bekendheid in de jaren 1990 als gevolg van de “reizende kabouter” grap, waarbij de grappenmaker een tuinkabouter zou stelen, vervolgens de eigenaar foto’s van de kabouter zou sturen vanaf verschillende vakantiebestemmingen voordat hij hem uiteindelijk terugstuurde.

Ondanks stijgende en dalende populariteit gedurende verschillende decennia, produceert de Griebel nog steeds hun terracotta tuinkabouters in Duitsland.

Tuinkabouters beschermen trouw hun tuinen tegen alle vormen van kwaad.

Uitgelicht: tuinkaboutershop.nl/tuinbeelden/

Kabouterhuis als thuis

Tuinkabouters zijn vandaag de dag nog steeds niet weg te denken uit moderne tuinen en gazons. Hoewel ze een lange geschiedenis hebben, zijn ze nog steeds een verrukkelijke aanwinst voor elke tuin of huis. De ontwerpen zijn misschien een beetje veranderd om de moderne smaak te weerspiegelen, maar deze kleine beschermers van de aarde zullen tuinen over de hele wereld blijven beschermen voor de komende generaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here